Türkiye Çalışma Vizesi
Türkiye Çalışma Vizesi konusunda gerekenler yapıldığında cömert davranan ülkeler arasında yer almaktadır. Çalışma vizesi almak için neler yapmanız, nerelere gitmeniz, kimlerle konuşmanız gerektiğini öğrenmek için dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Öncellikle Türkiye’nin dışında herhangi bir ülkede ikamet ediyorsanız, o ülkede var olan Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği makamlarına başvuru yapmalısınız. Vizeniz onaylanırsa Türkiye’de çalışma hakkı kazanmış kişiler arasına girebilirsiniz. Konuya biraz daha detaylı bakıp, Türkiye Çalışma Vizesi nasıl alınır öğrenmek için, bir alt başlığa geçelim.
Türkiye Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Yurtdışından yapılan başvurular öncelikle, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği makamlarınca onaylanır. Ardından gelişen süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın onayına sunulur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kişinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışmasını uygun görürse, onay belgesini Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği’ne yollar. Yabancı uyruklu vatandaşın, dış temsilcilikten vize onayını alıp ülkemize gelmesi son işlemdir. Alınan çalışma vizesinin harcı bulunmaktadır. Ödenmek zorunda olunan harçlar şu şekildedir;
- Çalışma vizesi harcı,
- Yabancılardan giriş vizesi harcı,
- İkamet harcı,
Bunlar ödenmesi zorunlu harçlardır. Türkiye çalışma vizesi bazı kişilere zorunlu kılınmamıştır. Muaf olan kişileri şu şekilde maddeleyebiliriz;
- Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu uluslararası anlaşmalara göre ayrıcalık tanınabilir.
- Kültür, sanat, bilim ve spor gibi alanlarda Türkiye Cumhuriyeti’ne gelen ve genelde 4 ay altı süreyle Türkiye’de kalması planlanan yabancılar da izinden muaftır.
- Ülkemize ithal gelmiş olan makinelerin bakımı ve onarımında çalışan kişilerin, makineler arıza yaptığı zaman acil gelme durumu söz konusu olduğu için onlardan da vize istenmemektedir. Aynı zamanda bu tarz makinelerin eğitimini veren kişilere de belge sorulmamaktadır.
- Fuarlarda veya sirklerde çalışacak olan yabancılar belli koşulları sağlarsa onlarda Türkiye çalışma vizesi almak zorunda kalmayacaklardır.
- Toplamda 2 yılı geçmemek şartıyla, üniversitelerde, kamu kurum ve kuruluşlarına gelecek olan, bu kurum ve kuruluşların bilgi birikimini artırması hedeflenen kişilerden de çalışma izni Türkiye’de istenmemektedir.
- Sosyo-kültürel, teknoloji, eğitim gibi alanlarda Türkiye’yi ileri seviyeye taşıyabileceğine, Türkiye’ye katkıda bulanacağına inanılan kişilerde vizeden muaf tutulan kişiler arasında yer almaktadır.