Oturma İzni
Oturma izni diğer ülke vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti’nde barınma hakkı almasıdır. Belirli sebepler nedeniyle alınan oturma izni kimi zaman iş, kimi zaman sığınma, kimi zaman da sadece turistik nedenlerden olabilir. Başvuruları online olarak yapabildiğiniz gibi uzmanlardan destek alıp da yapabilirsiniz. Eğer Türkiye’de yaşamak için geçerli sebepleriniz var ise başvurularınızda sizlere destek olabiliriz. Türkiye’de kalmak için alabileceğiniz birçok izin türü bulunmaktadır. Dilerseniz bunları hep beraber bir alt başlıkta inceleyelim.
Oturma İzni Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde toplamda 6 adet olmak üzere, farklı niceliklere sahip ikamet izinleri mevcuttur. Bu ikamet izinlerinin her birinin verileceği kişilerin alacak olduğu iznin gerektirdiği özelliklere sahip olması gerekmektedir.
- Kısa Dönem İkamet İzni: Bu ikamet türü, kısa vadeli çokta uzun olmayan geçici izindir. Eğer yüksek öğreniminizi Türkiye’de bitirip ilk 6 ay içerisinde müracaat ederseniz kısa dönem oturma iznine sahip olabilirsiniz.
- Aile İkamet İzni: Yalnızca ailelere verilen, tüm aile mensuplarına ortak oturma izni. Kişinin yabancı eşi ve yabancı çocukları için alabileceği izin türüdür. Çocukların kişinin biyolojik evlatları olmasına gerek yoktur.
- Öğrenci İkamet İzni: Öğrencilerin, öğrenim süreleri boyunca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmesine olanak tanıyan, ikamet izni türüdür.
- Uzun Dönem İkamet İzni: Oldukça uzun süreler Türkiye’de kalmayı planlayan kişilere önereceğimiz, geçici olsa da oldukça uzun süren ikamet izni türüdür. Uzun dönem ikamet izni almak için gereken koşullardan bazıları şunlardır; son 3 yıl herhangi bir sosyal destek almamış olunması, kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunmamış olmak ve kamu düzenine karşı bir tehdit oluşturmamak, kişinin gösterebileceği sabit bir gelire sahip olması tarzında gereklilikleri bulunan ikamet izni türüdür.
- İnsani İkamet İzni: Genelde zor durumda olan insanlara verilen özel ikamet izni türüdür. Mülteciler veya ülkeden çıkarsa kötü sonuçlar ile karşılaşabileceği düşünülen şahıslara verilen özel ikamet iznidir.
- İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni: Anayasanın 45. ve 46. maddesine dayanarak verilen ikamet iznidir. İnsan ticaretinden mağdur olmuş veya insan ticareti mağduru olma şüphesi yüksek kimselere verilen oturma izni türüdür.