İstisnai Çalışma İzni
İstisnai durumlara göre, Türkiye Cumhuriyeti’nde İstisnai Çalışma İzni alınabilmektedir. Bu ayrıcalıklı durumlarda verilen bir izin olup, nasıl alındığı konusunda bilgisi olmayan yabancı ülke vatandaşları için bu makaleyi hazırlamış bulunmaktayız. Eğer, yabancı kimselere işverenlik etmek istiyorsanız bu makale sizlerin de işine yarayabilir. Öncelik olarak çalışma izninin ne olduğunu ve nasıl alındığını bilmemiz gerekiyor. Çalışma izni ile ilgili makalelerimiz de sitemizde mevcuttur.
İstisnai Çalışma İzni Kimlere Verilir
İstisnai çalışma izni kimlere verilir? Sorusunun tek bir cevabı bulunmasa da bizler sizin için bu soruyu tamamen yanıtlayacağız. Gelin maddeler halinde istisnai özelliklere sahip kişilere bir göz atalım;
- Türk vatandaşlarıyla evlenmiş yabancılar, istisnai izin alabilirler. En az 3 yıl evli kalmaları şartı mevcuttur. Yalnızca evlilik tek geçerli sebep olmayacaktır. Çalışacak kişinin akademik yeterliği, işvereninin ülke ekonomisine sunduğu durumlar gibi birçok faktör bu istisnai izin için araştırılacaktır. Evlilik birliği içinde yaşam sürdüğünü istisnai izni isteyen kişi ispatlamakla mükelleftir.
- Türk vatandaşlık hakkını kaybetmiş kimseler bazı koşullarda istisnai çalışma izni Bu özel durum ve koşullar bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için randevu alabilir veya bizleri arayarak kafanızda oluşan sorunları giderebilirsiniz.
- Türkiye’de yapılacak olan çalışmalarda belirli projelerde yer alacak kimselere de istisnalar uygulanabilir. Uygulanan istisnalar sonrasında kişinin ekstra bir çalışma vizesi veya izni almasına gerek kalmaz. İstisnai durumun uygulanacağı kişiler üst düzey akademik, sportif veya sanatsal başarılara sahip olan kimselerdir. Başlangıcı ve bitimi belli olan, kısa süreli bir projede yer almak için buraya gelen mühendis veya mimarlar da istisnai durumdan kimi zaman faydalanabilmektedir.
- İlgili makam veya bakanlıklara soyunun Türk soyundan geldiğini bildiren yabancı uyruklu kimselerde bu istisnai durumdan faydalanabilir.
- İstisnai çalışma izni Avrupa Birliği üyesi olan ülke vatandaşlarına da verilebilmektedir.
- Koruma kanunundan yararlanarak ülkemizde yaşamını devam ettiren, vatansız, şartlı mülteci, geçici koruması bulunan, insan ticaret mağduru yabancılar da izin alabilmektedir.
- Kendi yaptığı spor alanında uluslararası başarılara imza atmış sporculara da istisnai çalışma izni verilme olasılığı çok yüksektir.