Çalışma İzni Çeşitleri
Türkiye Cumhuriyeti’nde yabancı vatandaşlar Çalışma İzni Çeşitleri konusunda oldukça sıkıntı çekmektedirler. Sorunu ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığımız bu makale yardımıyla, kaç çeşit çalışma izninin olduğunu ve bu izinleri nasıl alabileceğinizi öğreneceksiniz. Dilerseniz bizlerden uzman desteği alarak çalışma izni alma konusunda güvenilir ve hızlı adımlar atabilirsiniz. 8 adet birbirinden farklı çalışma izni mevcuttur. Bu izinlerin hepsini bir alt başlıkta sizler için derledik.
İzin Çeşitleri ve Gerekli Belgeler
Çalışma izni çeşitleri, Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan yabancı uyruklu kimselerin ülkemizde herhangi bir iş yapması için yasal zorunluluktur. Sekiz farklı izinden oluşmaktadır. Bu izinleri maddeler halinde açıklıyoruz;
- Süreli Çalışma İzni: Tüzüğe göre yapılan araştırmalar sonucunda, başvuran kişiye verilecek olan, süresi 365 günü (1 yılı) aşmayacak şekilde düzenlenen izin türüdür. Bu çalışma izni türüne başvuru yaptıktan sonra uzatmaya giderek, gerekli koşulları karşılayabiliyorsanız, en fazla 3 yıla kadar bu izinden faydalanabilirsiniz.
- Süresiz Çalışma İzni: Türkiye’de 8 yıldır bulunan ya da Türkiye Cumhuriyeti uzun dönem oturma iznine sahip olan kişilere verilen çalışma iznidir. Bu çalışma iznini almanız için ön şart olan bu iki koşul haricinde, diğer gereklilikleri de sağlayabiliyorsanız süresiz çalışma izni alabilirsiniz. Bizlerden destek alarak, gereken belge ve bilgileri kısa sürede toparlayıp hızlı bir süreç geçirebilirsiniz.
- Bağımsız Çalışma İzni: Çalışma izni çeşitleri arasında profesyonel meslek sahibi olan yabancılara verilen izin türüdür. Özel başvurular sayesinde onay görür ya da görmez. Genelde yüksek bilgi gerektiren işlerde kullanılır.
- İstisnai Çalışma İzni: İstisnai izin alabilecek yabancılara verilen izin türüdür. Sanat, bilim, mühendislik konusunda ülkeye katkıda bulunacağı düşünülen yabancılara verilen izin türüdür. Türk ile evliyseniz de bu izinden yararlanabilirsiniz.
- Serbest Bölgelerde Çalışacak Yabancılara Çalışma İzni: Ekonomi Bakanlığı’nca değerlendirmeye alındıktan sonra izin verilen çalışma izni türüdür.
- Yabancı Öğrenciler: Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru yaptıktan sonra alabildiği izin türüdür.
- Yabancı Mühendis ve Mimarlara Verilen Çalışma İzni: Yalnızca mühendis ve mimarların alabildiği çalışma izni türüdür.
- Yabancı Asıllı Öğretim Elemanlarının Aldığı Çalışma İzni: Çalışma izni çeşitleri arasında yer alan ve sadece yüksekokullarda öğretim verecek kişilere düzenlenen izin türüdür.